Eurokrisen och din semester

Eurokrisen och din semester

Det är en stormig tid i euroområdet, med politisk och ekonomisk strid från Aten till Alicante. Det är också en bra tid att gå på semester, med den bästa växelkursen i flera år för alla som bär sterling. Men vad är den bästa strategin för att minimera exponering för risk och maximera din semesterfinans i oroliga tider? Denna Q adresserar dina bekymmer.

Q. Jag har bokat en semester i Grekland / Cypern / Spanien / Portugal i sommar, och är lite nervös nu med pratningen om en utgång från euron. Vad händer om det händer innan jag går eller när jag är där ute? Jag brukar ta euro i kontanter och mitt betalkort för att ta ut pengar.

A. Jag har just kommit tillbaka från en bra semester i Grekland, som var skimrande vacker och så vänlig som någonsin och bättre värde än mina tidigare besök. Jag tog euro för resan, låsning till den bästa växelkursen sedan 2008. Men jag lade till en extra 100 till mina beräknade utgifter. Normalt förlitar jag mig på plast för nödsituationer, men var Grekland att lämna euron, motiverade jag att elektronikbanken kunde frysa i upp till en vecka och förhindra debet- och kreditkortstransaktioner. I händelsen kom jag tillbaka med 100 intakta och några, eftersom priserna har fallit. Ett familjerum för fyra, med frukost, i ett bekvämt hotell i centrala Aten, satte mig tillbaka bara 90.

F. Är det korrekt att du borde insistera på låga valörer?

A. Det är värt att fråga om 5, 10 och 20 noteringar. Om något land plötsligt lämnar euron är den mest sannolika interimsvalutan den befintliga euron som är förtryckt med en symbol eller eventuellt med ett hörnklippt. Värdet av detta tydligt identifierat Ny valuta kommer att falla med kanske 40 procent. Medan handlare släpper ut sig, och innan en marknad i den nya valutan börjar, kommer turister troligen att betala i euro men ges ny valuta. Betala för en 15 runda drycker med en 50 not, och du kan få tillbaka valutaändring värt 20. Därför är låga noteringar sedvanligt användbara.

Q. Vad händer om jag köper euro nu men Grekland / Cypern / Spanien / Portugal lämnar euron före min resa?

A. Euron är fortfarande den bästa valutan. Moneychangers kommer att springa överallt i något land som lämnar euron, erbjuder bra priser, och du kommer att kunna byta euro till den nya valutan i blygsamma belopp när du går. Men vart du än är på väg i euroområdet är den bästa politiken att se till att du maximerar priset för varje pund.

Spotpriset är priset ‘råmaterial’ som du aldrig någonsin kan uppnå. Men du kan komma nära dig om du handlar, både på high street och online. Med förvirrande politik på provisionavgifter, se till att du frågar rätt fråga när du jämför kostnader för utländsk valuta: ‘Hur mycket kostar du 500 för mig?’. Och byta aldrig pengar på en brittisk flygplats.

F. Vad sägs om plast?

A. Det är värt att ta kredit- och betalkort, speciellt om du är på väg till destinationer med stor brottslighet som Italien eller Spanien. Men låt din bank veta att du reser så att korten inte blockeras och inte lita på dem.

Betrakta ditt betalkort endast som en återgång om allt annat misslyckas. Betala för 25 lunch med ett betalkort och du kan oavsiktligt lägga till 3 till kostnaden. Kostnaden för att använda ett kreditkort är mindre bestraffande och det ger självklart en ekonomi för din ekonomi genom att erbjuda en räntefri andning av några veckor. Men du har ingen kontroll över den växelkurs som kortutställaren kommer att använda.

Istället överväga den 21: a århundradet versionen av resenärens check: ett förbetalt valutakort. Du laddar det med euro till en viss kurs, vilket gör det enklare att hantera dina utgifter: med ett nej ATM-avgiftskort och en växelkurs på 1,25 , du vet att 1 kaffe kostar exakt 80p.

Fråga: Ska jag låsa in i eurokursen nu eller vänta på något ännu bättre?

A. Oavsett vad du väljer att göra, tar du en spelning. Förra gången du hoppas kunna byta sterling till euro och klara 1,23 för varje 1 var hösten 2008 när pundet i fickan var halvvägs ner sitt frikost mot paritet den fruktansvärda midwinter-tråden när 1 var lika med 1. Sterling har uppskattat mot euron i flera månader och kan fortsätta att göra det, kanske uppnå 1,30. Ju längre den så kallade ‘euro krisen’ drar på, desto mer sannolikt ser det ut. Men internationella händelser kan konspirera mot sterling, så en klok politik kan vara att köpa hälften av dina förväntade euro nu och resten strax innan avgången delvis säkringar, som praktiseras av många reseföretag.

Fråga: Kommer min sommarsemester vara billigare på grund av starkare sterling?

A. När det gäller dagliga utgifter, ja, men om du har betalat i förskott för allt från hotell till biluthyrning, vänta inte på en återbetalning. Även om researrangörer har rätt att tillägga brittiska semesterfirare med 2 10 procent om sterling faller, är det mest osannolikt att alla resebyråer ger pengar tillbaka. Många företag kommer att ha ‘säkrat’ sina betalningar till leverantörer till mindre gynnsamma priser än vad som nu råder över företagets version av en förlorande satsning. Men nästa års helgdagar kan vara betydligt billigare.

Q. Jag är orolig för att jag kan bli upptagen i politisk oro. Kan jag avboka utan straff?

A. Nej. Om du redan har bokat och bestämmer dig för att avbryta men resan fortfarande går finns det ingen chans att återbetala detta kallas ‘olikhet att resa’ och är oinsäker. Det är möjligt att flygbolagen / semesterbolagen tillåter dig att byta destination, men det är troligt att det blir svårt och dyrt.

F. Om problem bryter ut när jag är på semester, kommer utrikesdepartementet att ta hand om mig?

A. Konsulär personal kommer att göra vad de kan för att hjälpa brittiska medborgare i händelse av allvarliga omvälvningar, men eftersom nationen är så spridad kommer denna vilja nödvändigtvis vara väldigt begränsad. Din resebyrå kan hjälpa, men den bästa policyen är att resa på en ordentlig semesterpaket, vilket innebär att researrangören (Thomson, Thomas Cook, etc.) har en öppen omsorgspliktig omsorg mot dig. Lyckligtvis finns det några bra paketpaket där ute.

[Uppdaterad torsdag 14 juni 2012]

Klicka på ikonen Adblock / Adblock Plus, som är till höger om adressfältet.

På Adblock klicka ‘Don’ t springa på sidor på den här domänen ‘.

Om du är privat webbläsning i Firefox kan ‘Spårningsskydd’ orsaka att meddelandet om obegränsning visas. Det kan tillfälligt avaktiveras genom att klicka på ikonen ‘skärm’ i adressfältet.