Eventful past av historiska hotell

Eventful past av historiska hotell

Sarajevo är en stad där det förflutna ständigt resonerar, och nästa år kommer det att fira två av de största stunderna i sin historia, skriver Kenneth Morrison.

2014 är 100-årsdagen för mordet på ärkehertig Franz Ferdinand av Gavrilo Princip, gnistan som tändde säkring av första världskriget.

Sarajevos ikoniska Holiday Inn-hotell byggdes för de olympiska spelen och har haft en främre plats för de tumultiga händelserna som har utvecklats i Bosnien under de senaste 30 åren.

Från [hotellet] gick du inte ut till kriget, kriget kom in till dig Martin Bell, tidigare BBC-korrespondent

Det är fortfarande bekant för många runt om i världen, som kommer ihåg de nyhetsrapporter som lämnats in från hotellet vid höjden av 1990-talets bosniska krig, när reportrar använde det som sin bas och det var regelbundet skalat.

Konstruerad av den berömda bosniska arkitekten Ivan Straus, och byggdes år 1982 83, är den fortfarande Sarajevos mest estetiskt intressanta byggnad, men det är förmodligen inte det mest estetiskt tilltalande.

Fasad ‘ett skämt’ I mitten av 1983, som det yttre av byggnaden gradvis uppstod, blev det en källa till kontrovers. Den djärva gula, ockra, bruna och gråa yttre höll inte universellt överklagande, och många stod förskräckta.

Byggarbetare, enligt Straus, ‘tyckte att det var ett skämt’.

‘Originalskalamodellen hade utformats med en liknande gul fasad, men ingen förväntade sig att den faktiska utsidan av hotellet skulle ha samma färg.’

Men det som betydde mycket för staden var leveransen av en framgångsrik vintersemester, och öppningen av hotellet i oktober 1983 av den dåvarande presidenten för Internationella olympiska kommittén, Juan Antonio Samaranch, satte Sarajevo på vägen till det som verkligen var att vara ett enormt framgångsrikt spel.

Olymperna passerade, men rykten om staden och hotellet var etablerad. Holiday Inns kunder omfattade internationella och inhemska musikstjärnor, idrottare, skådespelare och, naturligtvis, politiker. Det var det ställe att se i Sarajevo, ett ord för förfining.

I början av 1990-talet, när den jugoslaviska krisen intensifierades, användes den regelbundet av politiska partier som mötesplats.

Serbiska serbiska demokratiska partiet (SDS), ledt av Radovan Karadzic, höll många möten på hotellet, och det var i februari 1992 det tillfälliga hemmet för Karadzic-familjen.

Men som den 6 april 1992, som demonstranter masserade utanför den bosniska parlamentets byggnad och sedan marscherade på hotellet, blev skott påstås avfyrade från byggnaden av snickare som var lojala mot Karadzic. Hotellet stormades sedan av bosniska regeringsstyrkor och snipersna arresterades, vid vilken tid Mr Karadzic och hans entourage hade flykt.

Bosniska serbiska styrkor omringade staden, och under de följande dagarna och veckorna stramades Sarajevos belägring. Många internationella nyhetsbyråer inrättade sina byråer på hotellet, och de närmaste tre åren var deras anställda hotellets mest regelbundna betalande gäster.

Survival strategiesLocated på ‘Sniper Alley’ var området runt hotellet en av de farligaste i staden, i närheten av frontlinjen.

BBC-korrespondenten Martin Bell beskrev Holiday Inn under belägringen som ‘ground zero’.

‘Härifrån,’ sade han, ‘du gick inte ut i kriget, kriget kom in till dig.’

Under hela belägringen fungerade hotellet, trots att det knappast var lyx, fungerade. Amira Delalic, som arbetade som receptionist, säger att hotellets personal har utvecklat sina egna överlevnadsstrategier för att behålla en sken av normalitet.

Mat för gästerna kokades ofta på öppen eld i köket, och olja till hotellets elgenerator köptes på den svarta marknaden med den utländska valutan som journalisterna tagit med sig.

Vatten var ofta inte tillgängligt, och nästan aldrig varmt. Men sängkläder ändrades regelbundet, om inte det var omöjligt att göra det.

Vänta personal hålls uppehållen genom att servera drycker i snyggt jästa jackor, vita skjortor och slipsar.

Personalen, några dodging snipers ‘kulor för att komma till jobbet, behärskar vandrarhemets konst under krigstid.

‘Det var,’ säger Delalic, ‘svår att vara professionell under sådana farliga omständigheter. Vi gjorde vad vi kunde för att upprätthålla en anständig servicenivå, men det var väldigt långt ifrån vad vi kunde ge under förkrigstiden.’

Belägringen varade i mer än tre år den längsta belägringen av en huvudstad i modern krigföring.

Våren och sommaren 1992 var den värsta perioden för hotellet. Dess då chefen uppskattade att hotellet hade drabbats mer än 100 gånger under de tidiga veckorna av belägringen.

Men det var inte medvetet riktat så ofta och, jämfört med angränsande byggnader, var relativt orörd. Det ledde många av de inhemska journalisterna att spekulera att ett avtal hade uppnåtts mellan den bosniska regeringen och de besegrande serbiska nationalistiska krafterna för att bevara hotellet.

Osäker framtida Efter att undertecknandet av Dayton-fredsavtalet i december 1995, som upphörde 1992-bosniska kriget 1992, rymde hotellet många av de ‘internationals’ armén som avkom på Sarajevo när efterkrigsrekonstruktionen påbörjades. Men som det internationella engagemanget i Bosnien blev nedskalat började hotellets förmögenheter förändras.