extravagans som Frankrike lugnar rocker Hallyday

extravagans som Frankrike lugnar rocker Hallyday

PARIS Frankrike farväl till sin största rockstjärna lördag, hedra Johnny Hallyday med en extravagant begravningsprocession ner Paris Champs Elysees Avenue, ett presidenttal och en televisions kyrka ceremoni fylld med landets mest kända ansikten.

Få siffror i fransk historia har tjänat en avstämning med så mycket pomp som mannen kallas Elvis, som höjde mer än 110 miljoner i rekordförsäljningen sedan den ökade till berömmelse på 1960-talet.

I en ära som vanligtvis reserverats för stats- eller litterära jättar som 1900-talets romanförfattare Victor Hugo, körde Hallyday-begravningskortet framför Napoleon Arc de Triomphe-monumentet och ner Champs Elysees till Place de la Concorde-torget vid floden Seine.

Att lägga till en rockkontakt till evenemanget följde hundratals motorcyklister processionen. Det var en nod till den livslånga passion som Hallyday, född Jean Philippe Smet, hade för motorcyklar. Hans biker image inkluderade signatur läderjackor och myriad tatueringar.

Fransk president Emmanuel Macron en Hallyday fan själv, som tre generationer andra över den fransktalande världen levererade en beröm på stegen i Paris Madeleine Church för stjärnan som är känd för allmänheten kärleksfullt av endast ett namn.

tillhörde dig. Johnny hörde till hans publik. Johnny hörde till sitt land, sade Macron, vars röst sändes via högtalare till de tusentals ofta tåriga sorgarna i centrala Paris.

borde ha fallit ett hundra gånger, men vad höll honom upp och lyfte honom var din kärlek, kärleken, sade Macron av stjärnhälsoproblemen och den berömda överdrivna livsstilen.

Hallyday död släppte lös en våg av känslor över Frankrike, där han hade varit en symbol för nationell identitet och stabilitet i mer än ett halvt sekel trots att hans privatliv hade varit långt ifrån stabilt.

Förutom att dricka, röka och festa chronicled i saftig detalj av den franska pressen, hade Hallyday kopplat till en rad glamorösa kvinnor och hade gifte sig fem gånger.

Chants of Johnny! och åskådande applåder steg upp lördag då fansen bröt ut sånger Hallyday-klassiker inklusive je t (jag älskar dig 1.500 poliser, säkrade området i Paris, en polishelikopter flög överhead och nödfordon fyllde närliggande gator som tiotusentals fans flodde processionsvägen . Många klädda på att efterlikna Hallyday flashy, upprorisk stil. Vissa klättrade på staket eller stoplights eller till och med taket på ett lyxhotell för att få en bättre utsikt.

Catherine Frichot Janin, 61, och hennes man reste från Schweiz för att betala deras respekt och sade att det enda som var äldre än deras 39 års äktenskap var deras ömsesidiga kärlek till Hallyday.

Den följeslagare som alltid finns där när du har en oro. Det kommer alltid att finnas hans musik som spelar i en bistro, sa hon.

Dubbad av någon av de största rockstjärnorna hörde du aldrig om Hallyday-positionen, eftersom en av de mest sålda musikaliska konstnärerna hela tiden är ovanlig, eftersom han var stort sett okänd utanför francofonvärlden. Men i Frankrike influerade han på stilar, musik och till och med barnnamn.

Laura Dublot, en 30 år gammal parisisk, och hennes bror David är bland många som namngavs efter Hallyday äldre barn, Laura och David.

en nationell ikon. Denna gradering av begravning är inte förvånande han förenade tre generationer franska, sade Dublot.

Laurenne Coral, 25, från Lyon, förklarade att fransmännen, han gillar vilken drottning Elizabeth är för engelska. uppställning av högtalare betalade hyllning inuti den neo klassiska Madeleine kyrkan, inklusive skådespelare Marion Cotillard och Jean Reno och sångaren Patrick Bruel.

Bruel, en gammal vän, sa när Hallyday dog ​​som att de tog bort Eiffeltornet mitt på natten. de ord du Johnny visas på den berömda Paris monumentet över helgen.

Hallyday skulle troligen ha godkänt det här avskedandet, efter att ha sagt franska medier, fruktade han idén om en isolerad begravning som den han deltog i för sin far 1989.

dag var jag den enda där. Inte en kvinna, inte en vän. Absolut ensamhet i döden. Jag skulle vilja sluta så, sa han.

Andra begravningsgäster inkluderade skådespelaren Jean Dujardin liksom de förre presidenterna Francois Hollande och Nicolas Sarkozy, som offiserade vid Hallyday sist äktenskap.

Don vet inte Johnny. Men idag är det en sällsynt möjlighet att gå ner i Champs Elysees utan bilar, säger Qiao Pin, en 27-årig elev från Peking. Jag ser honom en väldigt känd stjärna. Det finns ingen som är populär i Kina. förväntas bli begravd i den franska Karibiska ön St. Barts där han ägde ett hus. Han överlevs av sin fru Laeticia, två av hans tidigare fruar, fyra barn och tre barnbarn.