eXtreme Graphics Innovation

eXtreme Graphics Innovation

Idag var vi återigen fullbokade med möten och ett av de företag vi besökte var XGI. Den 15 september presenterade XGI inte bara sig som en grafikkprocessortillverkare utan också deras produktnamn och en full grafikprocessorfamilj med grafiklösningar för skrivbord och mobilmarknader. Inriktad på entusiasten, high end, mainstream och entry level marknaden XGI har utformat ett antal chipset och kartongkonfigurationer som bör fungera bra med dessa marknadssegment. För entusiastmarknaden har XGI introducerat världens 1: a dual-processor DX9 grafiklösning, Volari Duo V8 Ultra och Volari Duo V5 Ultra. För de övriga marknadssegmenten har XGI introducerat Volari V8 Ultra och Volari V8 för high end-marknaden ; Volari V5 Ultra och Volari V5 för den vanliga marknaden, och Volari V3 för ingångsgrafik grafikapplikationer.

Fig 2. En närmare titt på XGI Volari V8-processorn, de tillverkas av ingen annan än TSMC.

Grafikkprocessorerna är speciellt utformade för stationära applikationer och överensstämmer med senaste DirectX9, OpenGL1.4-specifikationen. I segmentet high end och entusiast, stödjer Volari-produkterna inte bara den mest använda DDR DRAM, den stöder också den senaste och snabbaste DDR2 DRAM. Detta möjliggör större flexibilitet vid produktplanering och minskar risken för begränsat DRAM-urval. Självklart kunde vi inte ignorera deras inbjudan att se deras produktdemo och få mer information om XGIs produkter. Som du kan se ovan använder Volari Duo V8 Ultra två av XGI ‘Volari V8-processorer.

Fig 5. Standard 3Dmark2003 riktmärke för Volari Duo V8 Ultra på ett 3GHz Pentium 4-system.

Självklart förbrukar dessa två processorer mer ström än de är tillgängliga via PCI-spåret, så XGI valde en kontakt för extern ström, som vi vant oss från Nvidia och ATi. XGIs referensprov använde två 5,25 ‘strömkontakter, men vi ‘är osäker på om de slutliga produkterna som kommer hit på hyllorna också kommer att innehålla två. För närvarande söker XGI styrelsepartners och som framgår av linjen som bildas utanför XGIs privata svit på Hyatt hotell i Taipei, många av de populära videokortstillverkarna har visat intresse för produkten. Prissättningen på slutprodukten kunde ännu inte ges eftersom det i stor utsträckning är beroende av videocardtillverkarna, men XGI var snabbt påpekad att de ‘hoppas få ut produkterna ur dörren strax före semestern.

Vi kunde också utvärdera prestanda, eftersom XGI hade ett antal demosystem upp och igång, var och en med en av XGIs produkter. Volari Duo V8 Ultra körde med standardklockhastigheter och beta-drivrutiner, men lyckades klara ut en respektabel 5633 3Dmarks i 3Dmark2003, så är det precis där med ATi Radeon 9800 Pro och Nvidia’s FX 5900 Ultra. Demosystemet i sig var en 3GHz Pentium 4 som hade en standard Windows XP-installation med DirectX 9.0 och hade inga andra tweaks eller optimeringar tillämpade till det så långt vi kunde se. Sammanfattningsvis gav XGI ett solidt intryck och det ser ut som om de har en produkt som än en gång kan värma upp saker i 3D grafikkortområdet, vi kommer att hålla ett öga på XGI och ska få ett prov inom kort.