Ska Philadelphia säga ‘hejdå

Ska Philadelphia säga ‘hejdå

Med tillvägagångssättet på måndagssemestern går ett samtal till Philadelphia för att falla i linje bakom det växande antalet amerikanska städer och stater som har axlat Columbusdag till förmån för Urfolksdag, och erkände att en man som en stor europeisk äventyrare kallas begått otvivelaktiga grymheter mot inhemska folk.

mördare och en slaver, sade Kevin Gover, chef för National Museum of American Indian i Washington, som kommer att delta i en Columbus Day diskussion på måndagen vid Museum of American Revolution i Old City. har visat oss enbart vad en dålig kille Columbus verkligen var.

Den utsikten kan slå hårt och möta motståndet i Philadelphia, en plats där den rika italienska kulturen och köket där den årliga Columbus Day-paraden, planerad till söndag, drar tusentals.

förtjänar sin semester, säger Barbara Ann Zippi, producent och värd för TV Ciao Bella Living Italian Style. Och det inkluderar Columbus Day, ett tillfälle av stolthet för italienare, precis som irländarna har St. Patrick Day och tyskarna markerar Octoberfest, sa hon.

Kommunfullmäktige Mark Squilla kallar sig en stolt italiensk amerikan och paraden en stor händelse. Philadelphia, sade han, kan väva svåra sanningar: måste kunna tala vår historia, för att berätta hela historien, bra, dålig eller likgiltig.

DAVID SWANSON / Personalfotograf

Statyn av Columbus i South Philadelphia Marconi Plaza.

För andra är Columbus sanning vanlig.

mördaren är en mördare, sade Priscilla Bell, vars Ta förfäder var bland de första som hälsade Columbus på Bahamas, och blev snart enslavade och nästan utrotade. ha den här killen som respekterades som en hjälte i alla dessa år, och det är väldigt mycket en myt.

Bell är en grundare, med Mabel Negrete, av Indigenous 215, en grupp av indianer i Philadelphia-området och anhängare som håller en Columbus-undervisning i torsdag på Philadelphia Art Museum Perelman Building, Fairmount och Pennsylvania Avenue.

historien är amerikansk historia, säger Negrete.

I år faller Columbus Day mitt i en flyktig, ibland våldsam nationell debatt om vem som ska hedras och varför, centrerad på borttagandet av konfedererade monument över hela landet. Philadelphia är redan involverad i argument över statyn av Frank Rizzo, polariserande före detta poliskommissionär och borgmästare. En person greps efter att statyn taggades med sprayfärg.

New York har sett tre Columbus-monument krossat eller defacerat under de senaste veckorna, inklusive en Central Park-staty som hade sina händer märkta med blodröd färg och inte tolereras scrawled på basen. Columbus statyer i Baltimore, Houston och San Jose, Kalifornien, vandaliserades i augusti och september.

Philadelphia är värd två framstående minnesmärken. En staty byggdes nära Memorial Hall i 1876 som en del av stadens Grand Centennial Exposition och flyttades till Marconi Plaza i South Philadelphia 1982. Columbus marmorfigur ser ut att se över Broad Street sin högra hand på en jordklot, ett fartygsanker vid hans fötter.

På Penn Landing tornen en laudatory, 125 fot obelisk, uppvuxen 1992 för att markera 500-årsdagen av Columbus första resa. Samma år bytte stadsfullmäktige del av Gå Ner I Vikt På En Vecka Delaware Avenue som Columbus Boulevard.

vet att kommunfullmäktige arbetar på Rizzo-statyn, och så undrar jag om det kommer att öppna samtalet lite mer till andra monument, säger Enos, en Philadelphia-konstnär.

Los Angeles blev den senaste storstaden för att anta Urfolksdag och släppa Columbus Day, dess stadsråd röstade 14 1 i augusti.

Många av dessa platser har framstående inhemska befolkningar. Inte så i Philadelphia.

Urbefolkningar uppger ungefär Gå Ner I Vikt Snabbt Piller 7 000 i staden, mindre än 1 procent av befolkningen, ett bestående resultat av att stammar har dödats eller tvingats fly från Pennsylvania. Däremot stämplade italienska invandrare ett permanent märke på Philadelphia, som anlände i drovar vid 1900-talets tur. Idag hävdar 111 952 invånare italienska arv, cirka 7 procent av befolkningen.

Kommunfullmäktige tog en stöt vid att skapa någon form av paritet under 2011, då den förklarade den första lördagen i oktober att vara Urfolksdag en resolution som omedelbart ignorerades och glömdes.

Nu har Museum of the American Revolution planerat tre dagar med programmering på vad det kallar Urfolks Weekend, som kulminerar i en Columbus Day-panel om historiautelämnanden och förvrängningar.

återspeglar vårt institutionella engagemang för att berätta för mindre kända historier, säger R. Scott Stephenson, museums vice president för samlingar, utställningar och programmering.

Generationer av amerikanska skolbarn växte upp och lärde sig att i fjorton hundra och nittio två seglade Columbus havet blå, upptäckte Amerika och öppnade en ny värld för bosättning.

President Franklin Roosevelt proklamerade Columbus Day en federal helgdag 1937, och 1971 presidenter Richard Nixon fastställde permanent övervakningen den andra måndagen i oktober.

Men motståndet har vuxit under de senaste 20 åren, särskilt i väst, eftersom fler infödda röster talar upp och nya upptäckter skriver om gamla berättelser.

I sannhet noterar historiker att Columbus aldrig satte fot i Nordamerika. Hans Gå Ner I Vikt Snabbt dagböcker och bokstäver och männen i hans expeditioner beskriver hur han grep mark, förslavade infödingar att gräva för guld, skära av händer och huvuden och sålde tjejer så unga som 9 som sexslavar.

Till infödingar markerade Columbus ankomst ett förbjudet folkmord.

Som en pojke var Oneida Indiens nationerrepresentant Ray Halbritter upprörd när lärare sa att Columbus hade upptäckt Amerika, att veta var folket här och tittade på båtarna landade på stranden. Nationen grundar sig på infödda folk Oneida var bland Amerikas första allierade i revolutionen, men berättelserna för ofta går otaliga, sade han.