skidåkare s guide till Alperna

skidåkare s guide till Alperna

Jag har Viktminskning Tabletter just återvänt från en absolut strålande semester i de schweiziska Alperna bland några av världens mest fantastiska landskap, och jag gick nästan inte för att jag inte kunde åka skidor.

När jag var ung trodde jag att fotografier från de schweiziska Alperna såg omöjligt exotiska. Sedan, som jag blev äldre, blev bilderna mer och mer vanliga. Endless blekade fotografier av samma grupp av Alper fortsatte att skära upp i tvättmaskiner och järnvägsstationskantonger. De dök upp på billiga placemats och pussel; de prydde på läkarnas väggar och visade sig på reklam för luftfräschare. Till sist blev jag immun mot deras skönhet.

Men nyligen, efter ett fascinerande besök på Lofoten i Polcirkeln, insåg jag att jag hade saknat en helt annan typ av semester. En för vilken du inte behöver hetväder, shorts eller myggavstötningsmedel. Ännu en gång vaknade de schweiziska Alperna i sikte.

Som icke-skidåkare började man se på lockande bilder av Alperna och andra snöiga destinationer lämnade mig att känna att livet var orättvist. Fotografier på vinterns resesidor som började, Lycra-pläterade figurer som sprang utan problem genom ett glittrande vitt landskap förstärkte bara min känsla av att sakna någonting. Det var som om jag inte var skid från något magiskt, snöigt rike. Och så med min partner bestämde jag en annan icke-skidåkare för att ta reda på hur mycket skidåkning som verkligen betydde att man njöt av snön och allting alpina.

Innan vi satt ut för Schweiz hade det stört oss att det kanske inte var tillräckligt att göra. Vi visade oss sitta i en caf dricka oändliga koppar varm choklad medan människor med glödande ansikten whizzed ner bergssidor eller höll nitiga konversationer om de hetaste stängerna och de coolaste orterna. Om vi ​​hade gått på semester med en grupp skidåkare och stannade i en stor skidort kunde det ha varit fallet. Men lyckligtvis var vårt val av destinationer som en vinnare. Vi bosatte sig på Goms-dalen i Valais kanton av Schweiz av ett antal skäl: området har ett bra transportsystem samt de 10 högsta bergen i landet, snö garanteras mer eller mindre fram till slutet av mars och regionens traditionella arkitektur har bevarats.

När vi landade i Genève var vi fortfarande tre timmar och två tågresor bort från vårt slutmål, den lilla byn Blitzingen. Normalt skulle detta ha mildrats mot semestern, men järnvägstrafiken visade sig vara en av höjdpunkterna. Tågen var rena och varma, med stora bildrutor och bekväma platser vi ‘köpte första klassens biljetter billigt genom att boka i förväg på internet. Vi var i en rörlig teater och lek utöver tågfönstret var Schweiz själv.

När vi kom fram till Visp och gick ombord på Matterhorn Gotthard Bahn, hade min schweiziska alper blivit en verklighet. Att resa genom Goms med tåg var en uppenbarelse. Det var som att ha ett hemligt pass för att resa genom Narnia. var inga häxor, inga älvor, inga gyllene lejon, bara härlig snö. Det var den snö som såg ut när solen kom ut, som om någon hade spridit en hink med diamanter över den.

Matterhorn Gotthard Bahn är ett litet tåg. Pillar box röd och leksak som den täcker ett nätverk av 145km mellan Zermatt och Gschenen, stoppa vid en sträng pittoreska byar som stiger upp Goms Valley. Du kan ta i glaciärraviner, raviner och frusna vattenfall medan du gapar på de 4 000 m toppar ovanför dig. Det lilla tåget går genom hjärtat av denna region som ett rymdtåg, vilket gör resan enkelt för skidåkare och icke-skidåkare.

Det är en av Europas mest magiska resor, som sträcker sig längs dalsens smala spårväg och åtföljs mest av sin längd av spädbarnet Rhone. Här är denna stora europeiska flod som strömmar genom Frankrike och ut i Medelhavet grunda och på platser är det bara två meter bred. Vandrare klättrar gingerly över det från boulder till boulder och wasseramsel vattnet blackbird stänker omkring i grundarna som en liten, dementerad pingvin.

Det finns många hotell i dalen, de flesta spridda bland de 12 största byarna, men min partner och jag var angelägna om att stanna någonstans utanför misshandlad spår och hade valt Hotel Castle, en mil eller så ovanför Blitzingen. Hotellet är det enda i närområdet, och är perfekt beläget halvvägs uppför ett snötäckt berg. Det var Peter Gschwendtner, dess ägare, som identifierade wasseramsel för mig. En naturalist och kunskap om områdets flora och fauna var Peter en del av den tvåmans schweiziska expeditionen som klättrade Everest 2004. Han är också en av landets mest kända kockar och har jobbat med vår egen Jamie Oliver . Med tanke på munnen vattning och uppfinningsrik middagar han och hans personal serveras varje kväll, Hotel Castle var fantastiskt värde.

Peter och hans fru Brigitte driver en pendelservice för gästerna mellan hotellet och stationen, vilket betyder att du aldrig är riktigt isolerad eller otrolig. Men stående på balkongen i hotellets svit som tittar över dalen vid bergen kände vi oss en miljon miles från var som helst. År 1779 stannade en av Tysklands största poeter, Wolfgang von Goethe, en liten väg längs dalen i byn Munster. En av hans mest kända korta dikter heter ‘Wanderer’s Night Song’. En grov översättning av den går: ‘Över alla berg är en stillhet. / I alla trädtoppar hör du knappt andetag, / De små fåglarna är tyst i träden: / Vänta bara, snart som dessa / du kommer också vila och känna dig lugn. ‘

Goethe var fläckig på, och lite har förändrats under 200 eller flera år sedan han skrev dessa linjer. Går komprimerade och lätt att navigera stigar högt uppe över hotellet, upplevde min partner och jag lugnet han skrev om. På vardera sidan av Gå Ner I Vikt På En Vecka vägarna var snön obruten men för djurens spår. Hjort, kaniner, alpina harar, stenmartens, stoats och weasels. Du kan läsa deras utskrifter som ett språk en frusen punktskrift i snön. Berget tystnad accentuerades då och då genom en rävs skällning, en prästens prat eller grenbrott som bröt fri från isen som hade limt dem samman. Sakreligiöst vet jag, men jag kunde inte se skidpunkten. Vem på jorden skulle vilja skynda igenom allt detta tänkte jag.

Att vara immun mot nöjen att föra nedförsbacke på mountainbikes, eller skärmflygning över bergen, skulle vi ha kunnat spendera hela vår tid traipsing de snöiga bergsvägarna eller gå i dalen bredvid Rhône, om det inte var för det faktum att ägghuggen och fenomenet som är Aletschglaciären var några tågstationer borta. Det lilla tåget från Blitzingen till Fiesch tar alla 17 minuter. Du hoppar helt enkelt på hoppa sedan igen. Från Fiesch kan du ta linbanan Fiesch Eggishorn upp till Fiescherlap, en skidort mitt i bergen. Härifrån stiger linbanan ända till, duva av höjderna, du är deponerad på Eggishorn själv, 2.900 m över havet.

Aletschglaciären är en 25 miljarder ton flod av fast is. På andra ställen i Alperna är glaciärer saker du ser upp till. Men från toppen av Eggishorn kan du faktiskt titta ner genom tumlande moln på denna kolossala underverk. Också surrealistisk som det låter kan du ha en skål med soppa eller ett glas rött vin medan du gör det. Schweizarna är verkligen till tröst.

Det finns en liten caf Horli Htte längst upp på berget. Utanför finns buntbord där det är utsökt att sitta, ansiktet pekar upp som en frusen solros mot en ljusblå himmel. Inne i cafen är väggarna dekorerad med guckeklocka, träkrucifix, några trollmaskar och rosa gingham gardiner. Kaféets existens gör det lite svårare att fantasera om att vara en oförskräcken bergsklättrare, men den kan inte ta Gå Ner I Vikt Snabbt sig ur storheten av utsikten.

Jag trodde att återvända hem och lämnar denna vinter wonderland skulle vara en glum upplevelse. Men än en gång åker tåget tillbaka från Blitzingen till Genèves flygplats var en glädje, en annan visuell behandling av granar dammade med snö, dalar, bergspass, mörka raviner och shuttered villor. Svaret på frågan ‘Behöver du åka skidor för att njuta av en vintersemester i Schweiz?’ är givetvis en rungande ‘Nej’. Sanningen är att du kanske slutar göra många fler saker än om du skulle kunna åka skidor.

Klicka på ikonen Adblock / Adblock Plus, som är till höger om adressfältet.

På Adblock klicka ‘Don’ t springa på sidor på den här domänen ‘.

Om du är privat webbläsning i Firefox kan ‘Spårningsskydd’ orsaka att meddelandet om obegränsning visas. Det kan tillfälligt avaktiveras genom att klicka på ikonen ‘skärm’ i adressfältet.